Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AB Bilişim Stratejisi ve AR-GE Politikası 

Bilgi teknolojisinin gelişmesi ile girdi oranlarının değişim göstermesi ekonomi açısından büyük öneme sahiptir. Avrupa Birliği ülkeleri 21. yüzyılın en çok otomobil üreten, en çok petrol rezervi olan, altın fiyatlarına hükmeden, tahıl ambarına sahip olan ülkelerin değil en çok bilgiyi üretip toplumun hizmetine sunan ülkelerin yüzyılı olacağının farkındadırlar. Bundan dolayıdır ki önümüzdeki yüzyıla önde girebilmek için teknolojinin bu imkanlarını ve üstünlüklerini kavrayan Avrupa Birliği ülkeleri, bilgi teknolojisi faaliyetlerine büyük kaynaklar ayırmaktadırlar. Bu ülkelerde bilgi teknolojisi faaliyetleri için artan orandaki fon kaynakları mühendislik, dizayn, deneme üretimi ve pazar testine aktarılmaktadır.

Avrupa Birliği toplumları ekonomik ve sosyal hayatlarında teknolojiden etkilenir olmuşlardır. Bilgi teknolojisindeki gelişmenin Avrupa Birliği ülkeleri üzerinde farklı oranlarda etkisi olmasıyla birlikte, bu oranlar her ülkede artan bir şekilde hissedilmektedir. Bilgi teknolojisindeki yenilikler global ekonomiye sahip bu ülkeler arasında rekabetin artmasına, kaliteli ürünün piyasaya sunulmasına yardımcı olacaktır. Bu globalleşme ile birlikte sınırlı ve karmaşık bir pazardan daha büyük bir pazara girip ondan pay almak için firmalar birbirleriyle kıyasıya yarışacaklardır. Türk sanayi ürünlerinin böylesi globalleşmiş bir rekabet ortamına girerek pay alması, sanayinin yapısını çağın gereklerine uygun üretim araçlarıyla donatmasıyla gerçekleşir. Bunun içinde Türkiye’de yeterli bilimsel ve teknolojik bir enformasyon sisteminin kurulması ve transferinin kolaylaştırılması hususuna özel bir itina gösterilmesi gerekmektedir. Rekabet sürekli yenilik ve kıyasıya bir mücadele anlamı taşımaktadır. 

Son yıllarda Avrupa Birliği ülkelerinde firma stratejileri, yeni teknolojilerin etkin kullanımı, uygulanması ve bilgi teknolojisi faaliyetlerinin harekete geçirilmesi esası üzerine oluşturulmaktadır. Bu geniş coğrafya parçası üzerinde artan ürünlerin rekabeti için birçok firma ürün farklılaştırması, ürünün dizaynının yapılması ile pazara sürülmesi arasında geçen zamanın kısaltılması, ölçek üretimden fleksibil üretime geçiş, işletme organizasyonunda çalışanlara daha fazla sorumluluk verip hiyerarşiyi azaltarak çalışanlar arasında yakın ilişkiyi artırıp stratejik olarak sorumluluğu geliştirici adaptasyon çalışmaları yeni teknolojilerin etkin kullanımı politikası içinde yürütülmektedir. Değişen üretim stratejileri sonucunda Avrupa Birliği ülkelerinde bilgi teknolojisine toplam üretim değerinden artan miktarda bir değer aktarılmaktadır. Buradaki amaç, teknolojik uyumun sağlanması ve bilgi teknolojisi faaliyetlerinin küçük firmalarda da yapılmasını sağlamak ve bu firmaların rekabet üstünlüğünü artırmaktır. Uzun dönem içerisinde pazarlardaki rekabeti geliştirmek firmaların ana hedefi olmuştur. 

Bu ülkelerde bilim-teknoloji politikaları; emek, sermaye, doğal kaynak ve donanımlarından çok teknolojik alt yapısını ve dinamiği geliştirerek uluslararası pazarlarda rekabet etmeye dayandırılmaktadır. Yeni üretim sistemleri konusunda Avrupa Birliği ülkelerinde iki temel gelişme konusudur: 1) Büyük ölçekli firmalarda standart ve seri üretim sistemleri, taleplere göre değişebilir, büyük ölçekli üretimi feda eden minimum stok maliyetli, emek ve bir ölçüde sermayeden tasarrufa yönelik elektronik temelli robotların devreye girdiği esnek üretim; 2) Sanayi, tarım ve hizmetler dahil olmak üzere çok geniş bir üretim yelpazesinde girdi olarak kullanılabilecek ve bütün bunlarda üretim sürecini baştan aşağı değiştirebilecek karaktere sahip ve ekonominin tümünde verimlilik artışı sağlayacak geleceğin stratejik teknolojilerinin oluşturulmasını sağlayacak teknolojilerde yoğunlaşmak ana hedef olarak yer almaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde, sanayide bilgi teknolojisi faaliyetlerine aktarılan kaynakların desteklenmesi ve kamu kaynaklarının bu sanayiye aktarılması söz konusudur.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri