Türkiye Ekonomisi

Dünya Ekonomisi

Osmanlı Ekonomisi

Finansal Ekonomi

İşletme Ekonomisi

Hizmet Ekonomisi

Kalkınma Ekonomisi

Tarım Ekonomisi

Borsa ve Yatırım

Ekonomi Sözlüğü

Ekonomi Ders Notları

Ekonomi Düşünürleri

Genel Ekonomi Soruları

Özel İstatistik Arşivi

Özel İktisat Konuları

Açık Öğretim İktisat

Ekonomi Kurumları

Kamu Yönetimi

Kamu (Devlet) Maliyesi

Sigortacılık Konuları

Türkiye İktisat Tarihi

Yeraltı Ekonomisi

Kredi Kartı Piyasası

Gelişmekte Olan Ülkeler

Finansal Piyasalar

Kent Ekonomisi

Liberalizm

Forex Piyasaları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ABD Bilişim Stratejisi ve AR-GE Politikası 

Bilişim teknolojilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkinliği konusunda ilk çalışmaların ABD’de yapılmasında, bu ülkedeki veri zenginliği yanında, ABD’nin ekonomik büyümesine ilişkin 1990’lı yılların beklenmeyen gelişmeleri etkili olmuştur. Özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren ABD ekonomisinde gerçekleşen büyüme ve verimlilik artışları, bilişim teknolojileri ile izah edilmektedir. Son yıllarda ABD ekonomisinin performansı dikkate değerdir. 

2000-2008 yıllarında, reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yıllık yüzde 4 civarında yükselmiştir. Bu hızlı gelişme, tarım dışı ticari sektörde saat başına çıktıdaki yıllık yüzde 2,5’tan fazla emek verimliliği büyümesindeki yansıma ile desteklenmiştir. Öyle ki, bu gelişme son 25 yıldaki ortalama artışın yaklaşık iki katıdır. Bu gelişmelerin sebepleri pek çok çalışmaya konu olmuştur. Ekonomik büyüme ve verimlilik konularındaki araştırmaların sonuçları özellikle 1990’lı yıllarda ABD ekonomisinin büyümesinin temelinde bilişim teknolojileri olduğu noktasına odaklanmaktadır. Bilişim teknolojilerinin üretim ve kullanımında dünya lideri olan ABD’de bilişim teknolojisi yatırımları, 1970’lerin ortasından itibaren hızlı bir artış göstermesine rağmen, 1990’ların ortasına kadar toplam verimlilik artışı yavaş kalmıştır. 

Ancak özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren ABD ekonomisinin güçlü performansını açıklamaya yönelik çalışmalar, ABD ekonomisinin bilgi ekonomisi haline geldiğini, bilişim teknolojilerine bağlı olarak da verimlilik göstergelerinin hızlı bir şekilde arttığını ortaya çıkarmıştır. Gerçektende emek verimliliğinin büyüme oranı, 1990’larda ikiye katlanmıştır. Ekonomik büyümenin temel dinamiklerinden birisinin emek verimliliği olduğu düşünüldüğünde bu gelişmenin ne kadar önemli olduğu görülmektedir. 

2008 yılında ABD, Ar-Ge faaliyetleri için 110 Milyar Euro harcamıştır. Bu miktar Avrupa Birliğinde yapılan harcamalardan 50 Milyar Euro daha fazladır. ABD, kişi başına düşen patent sayısında Avrupalı rakiplerinden %78 daha fazla patente sahiptir. Avrupa'da özellikle bilişim ve bioteknoloji alanları patent açısından oldukça zayıftır. 

400,000 civarındaki Avrupalı bilim ve teknoloji mezunları hali hazırda Amerika'da yaşamaktadır ve bunlara her yıl binlercesi eklenmektedir. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmada, Amerika'da yaşayan Avrupalı bilim adamlarının sadece %13'ünün geri dönmeyi düşündüğü ortaya çıkmıştır. 1950 ve 60'larda Amerika özellikle savunma ağırlıklı Ar-Ge projeleri için milyarlarca Dolar harcamıştır ve bunun sayesinde bilimsel mükemmellik merkezleri oluşturmuştur. Bu merkezler dünyanın en iyi beyinleri ile doldurulmuştur. Amerika'nın o yıllarda yaptığı bu yatırımlar 2000 ve 2008'lerdeki teknoloji patlamaları için zemin oluştururken, daha fazla Avrupalı girişimciyi de Amerika'ya çekmeye başlamıştır. Avrupa'daki yoğun bürokrasi, katı hiyerarşiler ve bilimsel açıdan dağılmışlık bilim adamlarının Amerika'yı tercih etmesi için diğer nedenler olmuştur. Bu gelişmeler, aynı dönemde ABD’de ekonomik büyümenin açıklanmasında önemli birer unsur olarak kullanılmaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Gizlilik Politikası

Sağlık Bilgileri